Czerwony, o delikatnym miąższu, podstawa przecierów, soków i nieoceniony dodatek do potraw, a także bogate źródło potasu, witaminy A i tajemniczego związku zwanego likopenem, co jeszcze kryje pomidor?
Młodemu pokolenia cymbergaj, serso czy ciupy nic nie mówią, ale starszym są dobrze znane. Na dźwięk tych słów wracają wspomnienia z czasów dzieciństwa. Te dla wielu obco brzmiące nazwy otwierają długą listę gier i zabaw sprzed lat.
Pomidor to bardzo ciekawa roślina. Dla botanika to wcale nie warzywo tylko owoc. Kiedyś uważano pomidora za roślinę trującą, dziś docenia się go za obecność substancji o właściwościach antynowotworowych
Pomidory najlepiej smakują na surowo, w sałatkach lub na kanapkach. Zdrowe i smaczne są także przetwory.
Pomidor to bardzo ciekawa roślina. Dla botanika to wcale nie warzywo tylko owoc. Kiedyś uważano pomidora za roślinę trującą, dziś docenia się go za obecność substancji o właściwościach antynowotworowych