Od września już po raz trzeci ruszy konkursu „Owoce w szkole”. Młodsi uczniowie będą otrzymywali owoce na drugie śniadanie. Celem akcji jest nauczenie dzieci zdrowych nawyków żywieniowych
Naukowcy już wcześniej udowodnili, że jedzenie tłustych ryb, a konkretnie – zawarte w ich oleju kwasy omega-3, zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych form raka. Jak się również okazuje, jedzenie tłustych ryb, a także owoców i war
Któż z nas nie lubi wiosny i nie tęskni do niej? Wiosna to czas wielkich postanowień. Obiecujemy sobie, że będziemy dbać o zdrowie, uprawiać sport, zmienimy dietę
Od sześciu lat, 1 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Owoców. To świetna okazja by sięgnąć po dobra natury, zmienić swoją dietę i zacząć cieszyć się zdrowiem i energią. Doceniając potencjał owoców możemy liczyć, że nasz organizm odwdzięczy
„Marzysz o płaskim brzuchu? Zrezygnuj z glutenu!” – przekonują poradniki. Dieta bezglutenowa robi zawrotną karierę, przez co przechodzą na nią także ludzie, którzy wcale nie cierpią na celiakię czy alergię. Chwalą się oni za to ty
Kolor błękitny to kolor uspokajający, znieczulający i likwidujący ból. Dieta ta jest idealna dla osób z problemami naczyniowymi, a także przy problemach z nerkami
Nie potrzebujemy jej zbyt dużo, choć zdania naukowców na ten temat znacznie się różnią. Jedno jest pewne - organizm ludzki nie jest w stanie wytwarzać sam witaminy C.
Trudno powiedzieć, ile mamy dziś gatunków jadalnych owoców i warzyw, o wiele łatwiej wyjaśnić, jak na nasze zdrowie wpływają substancje, które są w nich zawarte. Chodzi przede wszystkim o witaminy, czyli egzogenne substancje
Dieta proteinowa – nazywana pionierską, gdyż jest popularną metodą na zrzucenie kilku, a nawet kilkunastu nadprogramowych kilogramów – bez zbędnego wysiłku i uczucia głodu.
Zastanawiasz się, po jakie przekąski sięgnąć, aby nie przysporzyć w sobie zbędnych kalorii? Badania pokazują, że niektóre przekąski spożywane między posiłkami mogą nie tylko kontrolować kalorie, ale również powstrzymać przejadanie się
Naukowcy z Wielkiej Brytanii sugerują, że jedzenie owoców zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, natomiast picie soków owocowych w rzeczywistości zwiększa ryzyko