Choć aż 76 % Polaków uważa, iż odżywia się zdrowo, to jedynie co trzeci z nas jada owoce codziennie. mJednym najbardziej smakują owoce zerwane prosto z drzewa czy krzewu, podczas gdy inni preferują owocowe smakołyki z nutką fantazji. Pos
Wydawać by się mogło, że dieta Polaków jest niezdrowa i zbyt tłusta. Okazuje się jednak, że Polacy zjadają więcej warzyw i owoców niż pozostali mieszkańcy Europy
Uwielbiamy owoce! Jako przekąskę, jako drugie śniadanie, jako podwieczorek.. Jest jednak kilka mitów dotyczących owoców, o których warto pamiętać spożywając i kupując owoce. Oto pięć najbardziej powszechnych
O czym trzeba szczególnie pamiętać podczas zakupów spożywczych? O tym w jakim sezonie pojawiają się nasze ulubione warzywa i owoce. Nikt nie przepada za bladymi pomidorami, które są bez smaku czy ogromnymi, błyszczącymi truskawkami. W
Zrzuciłaś zimowe ubranie i okazało się, że przybyło ci tu i ówdzie. Postanawiasz się trochę odchudzić. I słusznie, bo nadwaga zwiększa ryzyko takich przypadłości jak nadciśnienie, rak, zawał serca, wylew i wiele innych. Ale odchudzaj się z głową!
Waga stoi w miejscu. Koniecznie musimy przyjrzeć sie temu, co jesz i temu, co przegryzasz między głównymi posiłkami. Przestawiamy pułapki kaloryczne, w które wpadamy nawet kilka razy dziennie.
Rano w dniu matury jest już za późno na czytanie lektur i powtarzanie wzorów matematycznych, ale można jeszcze coś zrobić, aby zwiększyć szanse na dobry wynik. Trzeba zjeść odpowiednie śniadanie – takie, które pomoże sprawnie my
Trwająca dwa lata kampania społeczna, promująca spożycie warzyw, owoców i soków wśród dzieci i dorosłych, dobiega końca. Mocna idea oraz ciężka praca organizatorów akcji przyniosły bardzo dobre efekty – wzrost spożycia pr
Zaparcia, zwane również zatwardzeniem to problem, z którym boryka się coraz więcej osób. To, co kiedyś było przypadłością rzadką i sporadyczną, dziś staje się normą i powszechnym problemem osób w różnym wieku. Na z
Warzywa i owoce stanowią dla nas podstawowe źródło witaminy C, dostarczają β-karotenu, potasu, błonnika pokarmowego oraz licznych substancji fitochemicznych chroniących przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Ile powinniśmy ich zj
Warzywa i owoce wstępują w przeróżnych kolorach. Barwę nadają im naturalne barwniki, takie jak karotenoidy, chlorofil czy antocyjanozydy. Substancje te wykazują również silne działanie biologiczne. Po kolorze możemy wstępnie powiedzieć, jak