Słodkie, słone, tłuste, barwione... taki wniosek płynie z badania Fundacji Banku Ochrony Środowiska RODZICE O ODŻYWIANIU DZIECI, które pokazuje co nasze dzieci jedzą na co dzień w szkołach. Jak wynika z analizy TNS Polska drugie śniadania naszych
Otyłość nazywana jest dziś, nie bez powodu, epidemią XXI wieku. Lekarze i dietetycy biją na alarm, lecz uruchamiane programy profilaktyczne nie przynoszą jednak jak na razie większego skutku, o czym świadczy rosnący z roku na rok odsetek osób cier
Najczęstszym kryterium wyboru produktów żywnościowych przez dzieci jest kolorowe opakowanie znane z reklamy i dobry smak. To jednak może oznaczać wysoką zawartość konserwantów, sztucznych barwników oraz cukru. Takie jedzenie ma szkodl
O tym, że problem otyłości istnieje nie trzeba nikomu przypominać. Wystarczy zajrzeć do pobliskiej szkoły. Nic więc dziwnego, że pojawiają się wciąż nowe kampanie przeciwdziałające otyłości wśród najmłodszych