Słodkie, słone, tłuste, barwione... taki wniosek płynie z badania Fundacji Banku Ochrony Środowiska RODZICE O ODŻYWIANIU DZIECI, które pokazuje co nasze dzieci jedzą na co dzień w szkołach. Jak wynika z analizy TNS Polska drugie śniadania naszych
O tym, że problem otyłości istnieje nie trzeba nikomu przypominać. Wystarczy zajrzeć do pobliskiej szkoły. Nic więc dziwnego, że pojawiają się wciąż nowe kampanie przeciwdziałające otyłości wśród najmłodszych
Otyłość nazywana jest dziś, nie bez powodu, epidemią XXI wieku. Lekarze i dietetycy biją na alarm, lecz uruchamiane programy profilaktyczne nie przynoszą jednak jak na razie większego skutku, o czym świadczy rosnący z roku na rok odsetek osób cier
Najczęstszym kryterium wyboru produktów żywnościowych przez dzieci jest kolorowe opakowanie znane z reklamy i dobry smak. To jednak może oznaczać wysoką zawartość konserwantów, sztucznych barwników oraz cukru. Takie jedzenie ma szkodl