Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważnym składnikiem błon komórkowych, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a w szczególności układu krążenia, mózgu i wzroku. Ponieważ nie jesteśmy w stanie wytworzyć ich samodzielnie
Nie od dziś specjaliści od żywienia toczą spór o jajka. Jedni twierdza, że są zdrowe a inni z kolei, że nie. W ostatnich badaniach dowiedziono, iż zjadanie nawet pięciu jaj tygodniowo nie szkodzi (oczywiście jeżeli nie będą smażone).
Choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną zachorowań i śmierci. Należą do grupy tzw. chorób cywilizacyjnych. Zagrożone nimi są nie tylko osoby starsze, ale także wszyscy po 40 roku życia, a nawet młodzi ludzie, którzy pr
Nie od dziś specjaliści od żywienia toczą spór o jajka. Jedni twierdza, że są zdrowe a inni z kolei, że nie. W ostatnich badaniach dowiedziono, iż zjadanie nawet pięciu jaj tygodniowo nie szkodzi (oczywiście jeżeli nie będą smażone).
Starożytni medycy polecali ją jako lekarstwo na bezsenność i zaparcia, środek oczyszczający organizm z toksyn, przeciwdziałający pasożytom przewodu pokarmowego oraz zapobiegający rozwojowi raka prostaty
Jest jednym z najstarszych warzyw uprawianych przez człowieka, nie tylko do celów kulinarnych. Starożytni medycy polecali ją jako lekarstwo na bezsenność i zaparcia, środek oczyszczający organizm z toksyn, przeciwdziałający pasożytom przewodu pokar
Popularne kwasy omega zawarte w suplementach diety i produktach spożywczych mają zbawienny wpływ dla zdrowia i urody człowieka. Warto wiedzieć gdzie ich szukać i jakie dolegliwości mogą sugerować ich niedobór
Dieta bogata w kwas dokozaheksaenowy (DHA) i zawartą w przyprawie curry, kurkuminę sprzyja zachowaniu funkcji chodzenia po mikrourazach rdzenia kręgowego - dowodzą amerykańscy naukowcy. Ich badanie opisuje "Journal of Neurosurgery: Spine"
Ciągła ochota na bliżej nie określone przysmaki, trwały głód, depresja lub zmęczenie mogą być sygnałem, że twój sposób odżywiania nie spełnia oczekiwań organizmu