Wybór odpowiedniego napoju, dostosowanego do rodzaju wysiłku i czasu jego trwania, nie jest, jakby się mogło wydawać, sprawą oczywistą. Wymaga przemyślenia i wiedzy o składzie produktów oraz fizjologii wysiłku
Chłodnik przywędrował do Polski z Litwy - wzmianki o o tej potrawie znajdziemy nawet w staropolskiej literaturze.
Suplementacja, to słowo które brzmi bardzo tajemniczo, a tymczasem to nic innego, jak przyjmowanie witamin w postaci preparatów
Winorośl to jedna z najdłużej uprawianych przez człowieka roślin. Historia jej sięga czwartego tysiąclecia przed naszą erą. Winogrona są tak smacznymi i wartościowymi owocami, że najchętniej zjada się je na surowo. Niemniej ich dodatek może uatrakcyjnić
Któż z nas nie lubi wiosny i nie tęskni do niej? Wiosna to czas wielkich postanowień. Obiecujemy sobie, że będziemy dbać o zdrowie, uprawiać sport, zmienimy dietę
Bretharianie to ludzie, których zdaniem do życia nie potrzebne jest spożywanie pokarmów. Aby podtrzymać funkcje życiowe wystarczy im jedynie powietrze. Podstaw swojej filozofii doszukują się w fizyce. Tłumaczą, że ciało ludzkie zbudowane jes
Wszyscy się zastanawiają ile posiłków powinniśmy zjeść, aby osiągnąć i utrzymać prawidłową wagę ciała? Niektórzy twierdzą, że powinny to być trzy posiłki, inni że sześć, jak jest prawda?
Dieta makrobiotyczna jest bardzo zaawansowana wiekiem. Istnieje bowiem dłużej niż Beatlesi. Przetrwała z sukcesem czas panowania diet makaronowych, kapuścianych, niskowęglowodanowych i niskotłuszczowych.
Wszyscy wiemy, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Równie ważne jest, abyśmy jedli posiłki co 3-4 godziny. Wpływa to pozytywnie na przemianę materii w naszym organizmie
Lato to czas, w którym stajemy się bardziej aktywni. Z nadejściem ciepłych dni organizm zaczyna regenerować siły, a my, zrzucając grube warstwy ubrań niejako „przy okazji” pozbywamy się nagromadzonych podczas mrozów, zbędnych kil