Na początku XX wieku Miecznikow wysunął tezę, że tzw. mleko bułgarskie, czyli mleko poddane fermentacji specyficzną mikroflorą, jest przyczyną długowieczności Bułgarów
Dieta śródziemnomorska to wzorcowa dieta przeciwmiażdżycowa. To sprawdzony i niewątpliwie najzdrowszy sposób odżywiania się, a nie kolejna dieta "cud"
Czy soja to cudowne panaceum na bolączki współczesnego świata, czy też sposób na wydobycie pieniędzy z naszych portfeli?
Koncepcja żywności funkcjonalnej wywodzi się z filozoficznej tradycji Wschodu. Elementem charakterystycznym w tej filozofii, jest brak wyraźnej różnicy między żywnością a lekarstwem. Zgodnie z definicją – postacią lub inaczej mówiąc &n
Żółtko jaja jest jednym z najbogatszych źródeł cholesterolu w naszej diecie. Czy to oznacza, że jeśli chcemy uniknąć chorób kojarzonych z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, powinniśmy unikać jajek?
Przetwory owocowo-warzywne, robione późnym latem i wczesną jesienią, mogą być alternatywą dla świeżych owoców i warzyw. Są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika i innych sustancji bioaktywnych.
Dieta makrobiotyczna jest bardzo zaawansowana wiekiem. Istnieje bowiem dłużej niż Beatlesi. Przetrwała z sukcesem czas panowania diet makaronowych, kapuścianych, niskowęglowodanowych i niskotłuszczowych.
Owoce leśne kuszą nas nie tylko swoim smakiem, zapachem, aromatem i wyglądem ale również walorami dietetycznymi.
Wybór odpowiedniego napoju, dostosowanego do rodzaju wysiłku i czasu jego trwania, nie jest, jakby się mogło wydawać, sprawą oczywistą. Wymaga przemyślenia i wiedzy o składzie produktów oraz fizjologii wysiłku
Chcąc zrzucić kilka kilogramów, zaczynasz stosować dietę. Trzeba jednak uważać, gdyż niektóre produkty wcale nie muszą tuczyć, a inne odchudzać