Wydawać by się mogło, że zaburzenia odżywiania to głównie anoreksja i bulimia. Nic bardziej mylnego, równie niebezpieczne dla zdrowia i życia jest kompulsywne jedzenie
Człowiek jest siedliskiem około 2 kg bakterii. Różne ich szczepy zasiedlają praktycznie każdą, zewnętrzną i wewnętrzną, część naszego organizmu. Niektóre mogą powodować groźne choroby, ale w większości są to dobre bakterie, niezbędne nam do
Czym byłoby życie bez przyjemności jedzenia? A jednak dla niektórych ten temat staje się źródłem problemów. Zaburzenia jedzenia towarzyszyły człowiekowi od stuleci. Na anoreksję cierpiała, podobno Joanna d’Arc
Na utrzymanie odpowiedniego odczynu kwasowo-zasadowego krwi i płynów tkankowych duży wpływ ma sposób odżywiania się. Pewne produkty działają na organizm zasadowo, inne zakwaszająco
Guma do żucia jest specyficznym i nietypowym produktem spożywczym, o szczególnej funkcjonalności dla organizmu człowieka. Podkreśla się swoiste oddziaływanie procesu jej żucia, zmniejszającego napięcie nerwowe oraz poprawiającego higienę jamy ustne
Chociaż grill pojawił się w Polsce zaledwie 10 lat temu, to dzisiaj trudno wyobrazić sobie bez niego letni wypoczynek
Ile jest prawdy w tym, że słoiczek z syntetycznymi witaminami i minerałami może nas jakoś wzmocnić a ile jest fantazji koncernów farmaceutycznych? Czy Polacy to kupują?
Przez Homera zwana "złotym płynem", przez starożytnych atletów używana do namaszczania ciała, posiadała właściwości nie tylko lecznicze, ale i magiczne