Nowalijki to pierwsze wiosenne warzywa. Co prawda świeże ogórki, pomidory, rzodkiewkę czy sałatę mamy przez cały rok, ale na wiosnę smakują one najlepiej. Ale czy na pewno są takie zdrowe?
O czym trzeba szczególnie pamiętać podczas zakupów spożywczych? O tym w jakim sezonie pojawiają się nasze ulubione warzywa i owoce. Nikt nie przepada za bladymi pomidorami, które są bez smaku czy ogromnymi, błyszczącymi truskawkami. W
Przeciętny Polak podczas zimy przybiera na wadze około 2 kg. Nic więc dziwnego, że na wiosnę chcemy wrócić do formy i wyglądać atrakcyjnie. Co w związku z tym zmienić w codziennym menu, jakich produktów unikać i dlaczego w pierwszym okresie
Stragany wypełnione po brzegi kolorowymi warzywami są oznaką długo oczekiwanej wiosny i motywują do zmiany codziennego menu. Jak wybierać, gdzie przechowywać i z czym jeść, by zapewniły nam zdrowie?
Wiosna jest najlepszym okresem, aby oczyścić organizm, szczególnie ze zgromadzonych w czasie zimy zapasów
Zgodnie z definicją nowalijki to młode, wiosenne warzywa, które ukazują się po raz pierwszy w sezonie. Niektórzy z nas, spragnieni wiosennych smaków, bez zastanowienia po nie sięgają, inni kupują je z mniejszym entuzjazmem, gdyż obawi
Po długo obecnej w tym roku zimie, zaczął się sezon na nowalijki. Sięgamy po nie, bo są oznaką wiosny, a nam od dłuższego czasu brakuje tej pory roku i słońca. Pewnie też dlatego, że po zimie odczuwamy brak witamin i mikroelementów. Tylko czy nowal