Przeciętny Polak podczas zimy przybiera na wadze około 2 kg. Nic więc dziwnego, że na wiosnę chcemy wrócić do formy i wyglądać atrakcyjnie. Co w związku z tym zmienić w codziennym menu, jakich produktów unikać i dlaczego w pierwszym okresie
Stragany wypełnione po brzegi kolorowymi warzywami są oznaką długo oczekiwanej wiosny i motywują do zmiany codziennego menu. Jak wybierać, gdzie przechowywać i z czym jeść, by zapewniły nam zdrowie?
Nowalijki to pierwsze wiosenne warzywa. Co prawda świeże ogórki, pomidory, rzodkiewkę czy sałatę mamy przez cały rok, ale na wiosnę smakują one najlepiej. Ale czy na pewno są takie zdrowe?
O czym trzeba szczególnie pamiętać podczas zakupów spożywczych? O tym w jakim sezonie pojawiają się nasze ulubione warzywa i owoce. Nikt nie przepada za bladymi pomidorami, które są bez smaku czy ogromnymi, błyszczącymi truskawkami. W
Zgodnie z definicją nowalijki to młode, wiosenne warzywa, które ukazują się po raz pierwszy w sezonie. Niektórzy z nas, spragnieni wiosennych smaków, bez zastanowienia po nie sięgają, inni kupują je z mniejszym entuzjazmem, gdyż obawi
Po długo obecnej w tym roku zimie, zaczął się sezon na nowalijki. Sięgamy po nie, bo są oznaką wiosny, a nam od dłuższego czasu brakuje tej pory roku i słońca. Pewnie też dlatego, że po zimie odczuwamy brak witamin i mikroelementów. Tylko czy nowal
Nowalijki to młode warzywa pojawiające się pierwszy raz wiosną i są to m.in: szczypiorek, rzodkiewka, sałata, marchewka, pietruszka, pomidory, ogórki. Obecnie wszystkie warzywa są łatwo dostępne przez cały rok, lecz mimo to, z utęsknieniem czekamy