Białko jest jednym ze składników diety, wokół którego krąży chyba najwięcej mitów. Kojarzone jest głównie z mięśniami, odżywkami dla sportowców, a po okresie wielkiej popularności diety białkowej, zaczęło być post
Zaparcia, zwane również zatwardzeniem to problem, z którym boryka się coraz więcej osób. To, co kiedyś było przypadłością rzadką i sporadyczną, dziś staje się normą i powszechnym problemem osób w różnym wieku. Na z
Na początku XX wieku Miecznikow wysunął tezę, że tzw. mleko bułgarskie, czyli mleko poddane fermentacji specyficzną mikroflorą, jest przyczyną długowieczności Bułgarów
Dieta proteinowa, dieta Dukana – często nazywana pionierską, ponieważ jest popularną metodą na zrzucenie kilogramów – bez zbędnego wysiłku i uczucia głodu.
Tłuszcz dla wszystkich pragnących utrzymać szczupłą sylwetkę lub dla tych, którzy chcą się odchudzić spędza sen z powiek. Jest to skladnik wielu produktów i często zdarza się tak, że zostają one ograniczane albo całkowicie eliminowane z diet
Kozie mleko już od wieków stosowano jako wspaniały eliskir dla skóry. Dziś prócz postaci naturalnej można go znaleźć w wielu syntetycznych i naturalnych kosmetykach. Jak działa?
Niemiecka projektantka mody i mikrobiolog stworzyła mleczne włókno. Dzięki specyficznym właściwościom ekotkanina ma być wykorzystywana na odzież dla alergików i osób aktywnych
O mleku UHT słyszeliśmy wszyscy, ale czy wiemy, co to tak naprawdę jest i czym się różni od naturalnego mleka? Jeśli nie, to podjęcie decyzji czy go spożywać czy też unikać, wydaje się być kwestią przypadku.