Znajdziemy go w wielu produktach spożywczych, przyprawach i dodatkach do potraw. Choć jego nazwa nie budzi zainteresowania jego działanie oraz nadmiar może być niebezpieczny dla zdrowia
Powszechnie wiadomo, że spożywamy ich dużo za dużo. Co prawda dzięki nim jedzenie dobrze wygląda na talerzu, ale nie oznacza to wcale, że jest dobre
Etykieta produktu jest źródłem najważniejszych informacji z punktu widzenia zdrowia i samopoczucia. Niestety, nadal większość z nas nie czyta etykiet w trakcie zakupów. Dlaczego warto to robić i na co szczególnie zwrócić uwagę
W ciągu roku spożywamy średnio około dwóch kilogramów różnych dodatków ukrytych w żywności. Warto więc wiedzieć, które z nich mogą nam szkodzić.
Dziś już niemal nie sposób jest uniknąć zakupu produktów zawierających w swoim składzie dodatki do żywności obarczone niepokojącym symbolem E lub zupełnie obcą nam, skomplikowaną nazwą chemiczną