Najczęściej zakupy spożywcze robimy w hipermarketach, gdzie jesteśmy zdani na samodzielny wybór produktu. Sugerując się nierzadko jedynie ceną, reklamą czy przyciągającym uwagę opakowaniem, nie sprawdzamy etykiet i... nie wiemy co jemy
Życie w dużym mieście ma swoje zalety, ale wiąże się też z dotkliwymi komplikacjami. Choroby cywilizacyjne - cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa czy otyłość – to tylko kilka przypadłości, którym sprzyja wielkomiejski tryb życia
Dziś już niemal nie sposób jest uniknąć zakupu produktów zawierających w swoim składzie dodatki do żywności obarczone niepokojącym symbolem E lub zupełnie obcą nam, skomplikowaną nazwą chemiczną
Producenci żywności znając wyboru konsumentów często na opakowaniach umieszczają napis: BEZ CUKRU. Czy jednak bez cukru oznacza, że produkt jest zdrowszy? Niekoniecznie
Gazowany napój orzeźwiający? 38 łyżeczek cukru oraz sztuczne barwniki. Sok winogronowy? 11 łyżeczek cukru oraz sztuczne aromaty. Mleczny deser truskawkowy? 6,5 łyżeczki cukru oraz polepszacze smaku. Nie wierzysz? Czytaj uważnie etykiety na produkta
Piąty, w podstawowej palecie smaków jest prawdopodobnie nie mniej pociągający niż słynne perfumy od Chanel. Choć jeszcze nie wszystkim znany, budzi więcej kontrowersji niż smaki tuczącego cukru i szkodliwej soli razem wzięte. Mowa o glutaminianie s