Większość, bo ok. 75% ( u niemowląt ok. 90% ) naszego ciała to woda. Woda krąży w organizmie, donosząc do każdej komórki składniki odżywcze, energię, tlen; bierze udział we wszystkich reakcjach biochemicznych. Nawilża błony śluzowe, gałkę oczną, z
Coraz popularniejsze staje się zdrowe odżywianie. Jednak obecnie coraz trudniej jest mówić o zdrowej żywności, gdyż coraz trudniej jest znaleźć żywność bez różnych dodatków
Piąty, w podstawowej palecie smaków jest prawdopodobnie nie mniej pociągający niż słynne perfumy od Chanel. Choć jeszcze nie wszystkim znany, budzi więcej kontrowersji niż smaki tuczącego cukru i szkodliwej soli razem wzięte. Mowa o glutaminianie s
Owoc kminku ma specyficzny zapach i palący, korzenny smak. Jest środkiem leczniczym i przyprawowym. Zawiera duże ilości olejku lotnego, olej tłusty, flawonoidy, związki białkowe, cukry i inne.
Czosnek stosowany w kuchni służy jako przyprawa, ale świetnie sprawdza się też jako konserwant żywności i lekarstwo
Pochodząca z USA dieta paleolityczna zaczyna docierać do Europy, w tym także do Polski. Zyskuje grono zwolenników, ale równie dużo osób się jej sprzeciwia i krytykuje
Specjaliści żywienia człowieka i lekarze-pediatrzy zalecają wyłączne żywienie naturalne niemowląt przez okres przynajmniej pierwszego półrocza życia dziecka. Karmienie piersią, zgodnie ze współczesną wiedzą, jest jedynym sposobem żywienia ni
Ułóż taki jadłospis, który zapewni ci dobre samopoczucie i odporność na zmieniające się warunki atmosferyczne.
Czerwiec to wymarzony miesiąc na eksperymenty w kuchni - szczególnie zachęcamy do sięgnięcia po owoce
Jedzmy więcej warzyw strączkowych, a zwłaszcza fasolę. Nie tylko dlatego, że ma wiele cennych składników – jak wynika z badań amerykańskich naukowców osoby, których menu bogate jest w to warzywo, ważą mniej