Na utrzymanie odpowiedniego odczynu kwasowo-zasadowego krwi i płynów tkankowych duży wpływ ma sposób odżywiania się. Pewne produkty działają na organizm zasadowo, inne zakwaszająco
Nowalijki to pierwsze wiosenne warzywa. Co prawda świeże ogórki, pomidory, rzodkiewkę czy sałatę mamy przez cały rok, ale na wiosnę smakują one najlepiej. Ale czy na pewno są takie zdrowe?
Guma do żucia jest specyficznym i nietypowym produktem spożywczym, o szczególnej funkcjonalności dla organizmu człowieka. Podkreśla się swoiste oddziaływanie procesu jej żucia, zmniejszającego napięcie nerwowe oraz poprawiającego higienę jamy ustne
Co chwila tworzone są nowe diety: krótko bądź długotrwałe. Czy każda dieta jednak jest tak cudowna? Która skutkuje? Która nie wyniszcza organizmu?
Każdy żywy organizm ma określone potrzeby energetyczne, których zaspokojenie jest podstawą życia. Energię niezbędną do przebiegu procesów życiowych uzyskuje się na drodze procesów energetycznych.
Z każdej strony następuje zmasowany atak- ludzkie spojrzenia są bezlitosne. Dodatkowe kilogramy są dla nas ogromnym problemem. Jest jednak na to sposób-trzeba wypowiedzieć im wojnę
Przez Homera zwana "złotym płynem", przez starożytnych atletów używana do namaszczania ciała, posiadała właściwości nie tylko lecznicze, ale i magiczne
Coraz więcej jest dowodów na to, że ten sam skład diety, zrozumiany przez proporcje pomiędzy podstawowymi składnikami energetycznymi – białkami, tłuszczami i węglowodanami, może różnie wpływać na różne osoby.