Radio Rekord Radom 28 lat z Wami Radio Rekord Radom 28 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

Grzyby dla zdrowia i smaku

Grzyby dla zdrowia i smaku
Właściwości żywieniowe grzybów znane są ludzkości od tysięcy lat. Egipcjanie twierdzili, że są one zbyt cennym produktem dla zwykłych śmiertelników, dlatego podawali je wyłącznie faraonom.

Grzyby jako źródło substancji o właściwościach leczniczych doceniane były przez starożytnych Greków, wykorzystywane były natomiast przede wszystkim w medycynie ludowej Chin, Japonii i Malezji. Do najbardziej cenionych grzybów jadalnych zalicza się podgrzybki, borowiki, koźlarze, rydze, pieprzniki, gąski, opieńki oraz rosnące pod ziemią trufle. Najczęściej jadanymi grzybami są natomiast bez wątpienia hodowlane pieczarki oraz boczniaki.

Mięso lasu

Grzyby nie są niezbędnym elementem zdrowej diety, ale bez wątpienia mogą stanowić cenne urozmaicenie posiłków. Podobnie jak warzywa, zawierają bardzo dużo wody (ok. 90%), a ich wartość energetyczna jest niska. Najmniej kaloryczne z grzybów są pieczarki – 100 g obranych, surowych pieczarek uprawnych to jedynie 17 kcal. Grzyby leśne zawierają więcej składników energetycznych, stąd mogą być nawet 2-3-krotnie bardziej kaloryczne. Często określa się je mianem „mięsa lasu”, gdyż dostarczają żelaza, witamin z grupy B (zwłaszcza niacyny), a występujące w nich białko cechuje się bardzo dobrą przyswajalnością. Dzięki swoim walorom odżywczym grzyby chętnie jadane są przez wegetarian. O wykorzystaniu grzybów w kuchni bezmięsnej decyduje również ich specyficzny smak, związany z naturalną wysoką zawartością glutaminianów.

Właściwości terapeutyczne

Podobnie jak inne produkty pochodzenia roślinnego, również grzyby stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego. Błonnik występujący w owocnikach grzybów wyróżnia się specyficznym składem. Zawiera on zaliczane do polisacharydów – β-glukany i chitosany. Związki te wzmacniają system odpornościowy, zapobiegają wchłanianiu nadmiernej ilości cholesterolu, pomagają utrzymać organizm w stanie homeostazy. β-glukany znane są ponadto ze swoich właściwości przeciwnowotworowych i antyalergicznych. Działanie to wzmacnia zawarte w grzybach białko. Chitosany z kolei zmniejszają przyswajanie tłuszczów z pożywienia, stąd wykorzystuje się je w przemyśle farmaceutycznym do produkcji preparatów wspomagających odchudzanie.


Grzyby w praktyce

Grzyby bardzo łatwo się psują, a nieprawidłowo przechowywane mogą być źródłem substancji toksycznych. Z tego powodu najlepiej spożywać je bezpośrednio po zebraniu.

Świeżość grzybów można przedłużyć przechowując je w lodówce – maksymalnie do jednego tygodnia. Grzyby można również mrozić i suszyć. Podczas mrożenia straty wartości odżywczych są najmniejsze, jednak za najlepszy i najprostszy sposób ich przechowywania uważa się suszenie. Suszone grzyby przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać, zalać wodą i pozostawić na minimum 30 minut do napęcznienia.

Grzyby są ciężkostrawne, zwłaszcza te smażone, z dodatkiem kiełbasy czy kawałków tłustego mięsa. Aby potrawy z grzybów nie stanowiły dla przewodu pokarmowego dużego obciążenia zaleca się łączenie ich z lekkostrawnymi warzywami (np. szpinak, marchew, dynia, cukinia), ziemniakami lub ryżem.

Z racji tego, że grzyby mają zdolność kumulowania metali ciężkich, zaleca się jadać grzybowe dania nie częściej niż 2 razy w tygodniu. Ponadto jednorazowo nie należy spożywać grzybów w ilości większej niż 250 g.

dr Joanna Anna Walczak

www.dieta.fit.pl

 

1

Chcemy, żeby portal CoZaDzien.pl był miejscem wymiany opinii dla wszystkich mieszkańców Radomia i ziemi radomskiej.

Ze względu na sytuację na Ukrainie i emocje, jakie pojawiają się przy tej okazji, zdecydowaliśmy w najbliższym czasie wyciszyć komentarze na naszej stronie. Zachęcamy do dyskusji w mediach społecznościowych. Apelujemy o wzajemny szacunek i zrozumienie.

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".

Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Polecamy