Radio Rekord Radom 28 lat z Wami Radio Rekord Radom 28 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

Była pierwszą czekoladą na świecie. Dlaczego warto po nią sięgać?

Była pierwszą czekoladą na świecie.  Dlaczego warto po nią sięgać?

Gorzka czekolada to wyjątkowy przysmak, po który sięgamy głównie ze względu na głębię smaku, niepowtarzalny aromat, a także jedwabistą delikatność. Za tą słodką przyjemnością kryją się również wartości odżywcze, które mogą sprzyjać poprawie naszego samopoczucia. Co takiego ma w sobie?

Moc gorzkiej czekolady

Gorzka czekolada wyróżnia się wysoką zawartością kakao, które nadaje jej wyrazisty smak, a dodatkowo jest bogate w składniki odżywcze. Zawiera unikalny zbiór flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy pomagających zwalczać wolne rodniki, przyczyniające się do procesów starzenia organizmu i rozwoju różnych chorób1. Kakao ma też korzystny wpływ na funkcje poznawcze, w tym na pamięć i koncentrację.

To jeszcze nie wszystko. Eksperci podkreślają, że gorzka czekolada zawiera magnez, żelazo, miedź i potas, które są niezbędne dla utrzymania równowagi elektrolitowej i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływa też pozytywnie na samopoczucie. Zawarte w niej substancje stymulują wydzielanie hormonów szczęścia – endorfin. To właśnie dlatego po zjedzeniu kawałka gorzkiej czekolady możemy poczuć lekkość i radość, które pomagają nam się zrelaksować i cieszyć chwilą.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+PHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+PHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Mówiąc o przyjemnościach, należy wspomnieć również o tym, że gorzka czekolada to fantastyczny afrodyzjak. Jej intensywny smak i zdolność do wywoływania uczucia euforii sprawiają, że jest idealnym wyborem na romantyczne wieczory2.

Smaki, które warto łączyć

Gorzka czekolada to jednak nie tylko pyszna przekąska na chwile relaksu, spotkania z bliskimi czy podróże. Świetnie sprawdza się także w kuchni jako dodatek do wielu dań i deserów. Jej wyrazisty aromat może podkreślić smaki innych składników i nadać im niesamowitej głębi. Możemy dodać ją między innymi do musli, owsianek, jaglanek, smoothies, różnego rodzaju ciast, lodów, a nawet do potraw mięsnych. Warto poeksperymentować z różnymi połączeniami smakowymi, aby odkryć swoje ulubione.

– Historia gorzkiej czekolady liczy już ponad 3000 lat. Warto dodać, że początkowo był to jedyny, znany ludzkości, rodzaj czekolady. W Europie pojawiła się prawdopodobnie na przełomie XV i XVI wieku, jednak jej produkcję na dużą skalę rozpoczęto dopiero w drugiej połowie XIX wieku. Jednym z krajów, który może pochwalić się wspaniałą, czekoladową tradycją jest Polska. Adam Antoni Piasecki – od którego zaczęła się historia firmy Wawel i który nie bez powodu otrzymał przydomek „Króla Czekolady”, założył pierwszą cukiernię w Krakowie już pod koniec XIX wieku. Od ponad stu lat dostarczamy Polakom wyjątkowe, czekoladowe produkty, które pokochały miliony. Na tej liście są m. in. gorzkie czekolady w wielu oryginalnych wariantach. Klienci mają do wyboru czekolady o różnej zawartości kakao – od 43%, przez klasyczne 70% i 90%, aż po wykwintną 100% cocoa, a także tabliczki z różnymi nietuzinkowymi dodatkami, takimi jak skórka pomarańczowa, liście mięty czy karmel z solą morską – mówi Dorota Piwowarska, Senior Category Manager w firmie Wawel SA.

Wszystko dobre, ale z umiarem

Należy jednak pamiętać, że korzyści płynące ze spożywania gorzkiej czekolady wynikają z jej umiarkowanego spożycia. Zalecana dzienna porcja to około 20-30 gramów czekolady o zawartości kakao powyżej 70%.
Przy wyborze czekolady warto sięgać po produkty dobrej jakości, które mają wysoką zawartość kakao i relatywnie niewielką ilość cukru. Im więcej kakao, tym czekolada ma głębszy, bardziej wyrazisty smak. Najbardziej intensywny gwarantuje tabliczka z jego 100-procentową zawartością. Bardzo istotny jest również skład produktu.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

– W Wawelu tworzymy wszystkie produkty w oparciu o ideę Dobrych Składników, zgodnie z którą nasze wyroby zawierają tylko to, co niezbędne. Stale dążymy też do upraszczania składu. Nad całym procesem czuwa nasza Rada Ekspertów, składającą się z naukowców i specjalistów do spraw żywienia i jakości. Dużo uwagi poświęcamy także samej czekoladzie. Swoją aksamitną konsystencję oraz intensywny smak czekolada Wawel zawdzięcza wydłużonemu procesowi konszowania, czyli starannego łączenia wszystkich składników. Dzięki temu mamy pewność, że konsumenci sięgający po nasze czekolady otrzymują produkty najwyższej jakości – podsumowuje Dorota Piwowarska.

Chcemy, żeby portal CoZaDzien.pl był miejscem wymiany opinii dla wszystkich mieszkańców Radomia i ziemi radomskiej.

Ze względu na sytuację na Ukrainie i emocje, jakie pojawiają się przy tej okazji, zdecydowaliśmy w najbliższym czasie wyciszyć komentarze na naszej stronie. Zachęcamy do dyskusji w mediach społecznościowych. Apelujemy o wzajemny szacunek i zrozumienie.

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".

Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Polecamy