Celiakia to trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach. Co jeść, by być zdrowym?
Nazywana bywa także glutenozależną chorobą trzewną. Spowodowana jest nietolerancją glutenu, czyli białka zawartego w otoczkach zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa). W Polsce choruje na nią jedno na 15 tysięcy dzieci
Dieta bezglutenowa jest polecana wszystkim tym, którzy cierpią na celakię, czyli nieprawidłową odpowiedź immunologiczną na spożywany gluten
Gluten – słowo, które od dłuższego czasu znajduje się na ustach wielu osób chcących prowadzić zdrowy tryb życia. Ograniczenie jego spożywania to już nie tylko zdrowotne zalecenie, które musi być stosowane wśród osó
Nazywana bywa także glutenozależną chorobą trzewną. Spowodowana jest nietolerancją glutenu, czyli białka zawartego w otoczkach zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa). W Polsce choruje na nią jedno na 15 tysięcy dzieci
Dieta paleo, białkowa, oxy, czy wreszcie – najpopularniejsza w ostatnich miesiącach – dieta bezglutenowa. Wszystkie mają zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. W gąszczu tak wielu informacji dostępnych na ich tema
Kolejna gwiazda tenisa diametralnie zmienia sposób odżywiania. Ana Ivanovic poszła w ślady Novaka Djokovica i odżywia się bezglutenowo, chociaż nie jest uczulona na gluten
W domu Gwyneth Paltrow nie jada się produktów zawierających gluten. Gwiazda ogranicza swoim dzieciom i mężowi dostęp do produktów zbożowych
Dieta bezglutenowa jest polecana wszystkim tym, którzy cierpią na celakię, czyli nieprawidłową odpowiedź immunologiczną na spożywany gluten
Dieta bezglutenowa jest polecana wszystkim tym, którzy cierpią na celakię, czyli nieprawidłową odpowiedź immunologiczną na spożywany gluten
2014 rok przyniósł wiele nowinek dietetycznych i sporo pomysłów na to, jak szybko schudnąć. Największymi hitami były trzy diety: bezglutenowa, paleo i 5:2 - każda obiecująca spektakularne efekty odchudzania. Czy stosując je możemy trwale zre
Celiakia to trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach. Co jeść, by być zdrowym?