Arbuzy rewelacyjnie smakują zwłaszcza w letnie dni, są również zdrową propozycją przekąski zastępującej słodycze chipsów. Występuje w wielu odmianach arbuzów: czerwone, żółte, mini z pestkami i bez. Walory smakowe a przede wszy
Jak co roku 14 listopada na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Cukrzycą. Również w Polsce „rozpalenie” niebieskiego światła ma w tym dniu pokazać jedność wszystkich diabetyków.
Zakaz dodawania cukru do soków owocowych jest najważniejszą zmianą zaproponowaną 22 września przez Komisję Europejską w unijnej dyrektywie o sokach z 2001 r. W ten sposób KE realizuje swoją politykę promocji zdrowej, zrównoważonej die
Stanowisko Towarzystw Naukowych PTBO i PTD powstało w odpowiedzi na brak wiarygodnych i rzetelnych informacji dotyczących stosowania niskokalorycznych substancji słodzących, zwanych potocznie słodzikami. PTBO i PTD postanowiły zabrać głos w toczącej się n
2 kwietnia 2014 w Brukseli odbyła się Druga Konferencja Międzynarodowego Stowarzyszenia Ds. Substancji Słodzących (ISA) – Dlaczego liczy się niska kaloryczność: zastosowanie słodzików w codziennej diecie, podczas której omówiono
Poczekać trochę czy zaryzykować? Dostać mniejsza nagrodę teraz, czy poczekać trochę na większą, ale później?Okazuje się, że decyzja może zależeć od tego, czy... mamy wysoki poziom cukru we krwi
Cukier to forma węglowodanów wytwarzanych przez rośliny. Jednak jego nadmierne spożycie jest niekorzystne dla naszego zdrowia. Cukier tuczy, kradnie z organizmu ważną witaminę B1, ponadto odpowiedzialny jest za cukrzyce, arteriosklerozę, osłabienie