Jest naturalny, bezpieczny, mniej kaloryczny od cukru i na dodatek korzystny dla zdrowia. Aż trudno uwierzyć, że słodycz może iść w parze z tyloma zaletami
Zakaz dodawania cukru do soków owocowych jest najważniejszą zmianą zaproponowaną 22 września przez Komisję Europejską w unijnej dyrektywie o sokach z 2001 r. W ten sposób KE realizuje swoją politykę promocji zdrowej, zrównoważonej die
Stanowisko Towarzystw Naukowych PTBO i PTD powstało w odpowiedzi na brak wiarygodnych i rzetelnych informacji dotyczących stosowania niskokalorycznych substancji słodzących, zwanych potocznie słodzikami. PTBO i PTD postanowiły zabrać głos w toczącej się n
2 kwietnia 2014 w Brukseli odbyła się Druga Konferencja Międzynarodowego Stowarzyszenia Ds. Substancji Słodzących (ISA) – Dlaczego liczy się niska kaloryczność: zastosowanie słodzików w codziennej diecie, podczas której omówiono
Poczekać trochę czy zaryzykować? Dostać mniejsza nagrodę teraz, czy poczekać trochę na większą, ale później?Okazuje się, że decyzja może zależeć od tego, czy... mamy wysoki poziom cukru we krwi
Cukier to forma węglowodanów wytwarzanych przez rośliny. Jednak jego nadmierne spożycie jest niekorzystne dla naszego zdrowia. Cukier tuczy, kradnie z organizmu ważną witaminę B1, ponadto odpowiedzialny jest za cukrzyce, arteriosklerozę, osłabienie
Każdy rodzic wie, że znaczne spożycie cukru szkodzi zdrowiu, a brak rozwagi w wyborze słodkości u dzieci skutkować może nawet cukrzycą – kolejną chorobą cywilizacyjną naszych czasów
Ma prawie trzy razy mniej kalorii niż cukier, nie podwyższa poziomu cukru we krwi, nie powoduje próchnicy – mowa o tagatozie, nowej alternatywie dla cukru
Dobra kondycja piłkarzy na boisku to składowa intensywnych treningów i dobrego planu żywieniowego. Tam, gdzie stawką są gole, które mogą zapewnić wyjście z grupy na Euro, czy transfer do renomowanego klubu, nie ma miejsca na cukier, puste wę