Jak dowodzą naukowcy z Weizmann Institute of Science aktywność fragmentu kory mózgowej decyduje o tym, czy przezwyciężymy strach. Zdaniem badaczy manipulacje aktywnością przedniej części kory obręczy mogą stać się sposobem terapii chorób o
Amerykańscy naukowcy opracowali sztuczną okostną, która pozwala szybciej leczyć urazy kości . O ich badaniu informuje pismo "PLoS ONE"
Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Bostońskiego odkryli, że kuracje testosteronowe pomagają budować i wzmacniać mięśnie, jednak w przypadku starszych mężczyzn niosą ze sobą ryzyko problemów z sercem - donosi "New England Journal of Medi
Naukowcy brytyjscy przekonują, że stężenie we krwi jednego z zawartych w rozmarynie związków poprawia możliwości umysłowe. O wszystkim informuje „Therapeutic Advances in Psychopharmacology”
Naukowcy z Uniwersytetu Północnej Karoliny dowiedli, że z upływem lat nie tracimy ostrości umysłu, co wpływa na jakość podejmowanych przez nas decyzji. Uczeni przekonują, że osoby powyzej 60. roku życia podejmują równie dobre decyzje jak dw
Ludzkość od wieków poszukuje cudownego środka, który pozwoliłby zatrzymać naszą sprawność i młody wygląd jak najdłużej
Naukowcy z Columbia University doszli do wniosku, że łysienie plackowate (alopecia areata, AA) może być wynikiem omyłkowych ataków leukocytów na mieszki włosowe. Badania opisał "New Scientist"
Naukowcy z nowojorskiej akademii medycznej Mount Sinai, przeprowadzili badania, które dowodzą, że z wiekiem człowiek naprawdę staje się mądrzejszy. To podważa dotychczasowe teorie, które mówiły, że szczyt rozwoju intelektualnego człow
Naukowcy z Uniwersytetu w Tilburgu dowiedli, że zaburzenia lękowe zwiększają ryzyko zawału i udaru u pacjentów cierpiących na choroby serca. Wynika z badań opublikowano w piśmie "Archives of General Psychiatry"
Naukowcy z Medical Research Council (MRC) i University of Cambridge odkryli, że przyczyną aspołecznych i agresywnych zachowań u młodzieży może być dysfunkcja mózgu. Wcześniej obwiniano za to presję wywieraną przez rówieśników
Owady mogą być składnikiem zdrowej diety - są zdrowe i pożywne, mają dużo białka, witamin i minerałów