Przyjście na świat dziecka to niepowtarzalne przeżycie dla obojga rodziców... podobnie jak pierwsza kąpiel malucha
Chłodnik przywędrował do Polski z Litwy - wzmianki o o tej potrawie znajdziemy nawet w staropolskiej literaturze.
Bretharianie to ludzie, których zdaniem do życia nie potrzebne jest spożywanie pokarmów. Aby podtrzymać funkcje życiowe wystarczy im jedynie powietrze. Podstaw swojej filozofii doszukują się w fizyce. Tłumaczą, że ciało ludzkie zbudowane jes
Koncepcja żywności funkcjonalnej wywodzi się z filozoficznej tradycji Wschodu. Elementem charakterystycznym w tej filozofii, jest brak wyraźnej różnicy między żywnością a lekarstwem. Zgodnie z definicją – postacią lub inaczej mówiąc &n
Bez opłatka w żadnym domu nie rozpocznie się wieczerza wigilijna. Czym jest, skąd się wziął i co symbolizuje?
Dieta makrobiotyczna jest bardzo zaawansowana wiekiem. Istnieje bowiem dłużej niż Beatlesi. Przetrwała z sukcesem czas panowania diet makaronowych, kapuścianych, niskowęglowodanowych i niskotłuszczowych
Z braku czasu stołujemy się w barach szybkiej obsługi, sięgamy po fast food, jemy w pośpiechu. Do coraz większej liczby produktów spożywczych dodawane są barwniki, substancje zapachowe, konserwanty i inne chemiczne środki, których zadaniem j
Człowiek jest siedliskiem około 2 kg bakterii. Różne ich szczepy zasiedlają praktycznie każdą, zewnętrzną i wewnętrzną, część naszego organizmu. Niektóre mogą powodować groźne choroby, ale w większości są to dobre bakterie, niezbędne nam do
Zadaniem tej diety jest to, by posiłki w niej serwowane były łatwo przyswajalne przez organizm człowieka
Nowalijki to pierwsze wiosenne warzywa. Co prawda świeże ogórki, pomidory, rzodkiewkę czy sałatę mamy przez cały rok, ale na wiosnę smakują one najlepiej. Ale czy na pewno są takie zdrowe?
Przez Homera zwana "złotym płynem", przez starożytnych atletów używana do namaszczania ciała, posiadała właściwości nie tylko lecznicze, ale i magiczne
Dieta makrobiotyczna jest bardzo zaawansowana wiekiem. Istnieje bowiem dłużej niż Beatlesi. Przetrwała z sukcesem czas panowania diet makaronowych, kapuścianych, niskowęglowodanowych i niskotłuszczowych.