Dlaczego te pierwiastki są tak ważne
Magnez bywa nazywany pierwiastkiem życia. I faktycznie coś w tym jest. Magnez jest m.in. czynnikiem wzrostu, przywraca równowagę psychiczną i pracę układu nerwowego, oczyszcza wątrobę powiększając ilość wydzielanej żółci, wzmacnia reakcje obronne organizmu, zwalcza uczulenia, zwalcza miażdżycę i zakrzepy i działa przeciwstresowo. Jego niedobór powoduje liczne zaburzenia i choroby organizmu i objawia się choćby nadmierną nerwowością, może powodować poranne zmęczenie nawet po wielu godzinach snu, bóle głowy, zmęczenie, kurcze mięśni (zwłaszcza łydek) itp.
Potas z kolei wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, odgrywa też niebagatelną rolę przy aktywności mięśnia sercowego. Od niego zależy np. dotlenienie mózgu, działanie mięśni, funkcjonowanie i zaopatrzenie komórek, funkcjonowanie nerek, gospodarka wodna organizmu, prawidłowa czynność serca, przemiana węglowodanowa itp.
W parze obydwa te pierwiastki maja jeszcze jedno pożyteczne działanie na ludzki organizm. Mianowicie pozytywnie wpływają na zdolności do koncentracji i zapamiętywania. Dlatego warto dostarczać ich organizmowi w okresach wzmożonego wysiłku umysłowego, np. podczas sesji egzaminacyjnej.
Jak uzupełniać niedobory
Niedobory magnezu i potasu biorą się m.in. z niewłaściwego trybu życia – czyli m.in. nadmierne tempo, duże ilości kawy, papierosy i nadużywanie tłuszczów zwierzęcych.
Można zaopatrzyć się w odpowiednie preparaty. W aptece bez problemu dostaniemy magnez w tabletkach, czy w postaci musującego napoju. Są też preparaty, zawierające obydwa te pierwiastki (np. aspargin). Mogą one być bardzo przydatne w przypadku dużych niedoborów tych pierwiastków
Lepiej jednak dołączyć do diety produkty zawierające potas i magnez. Są to np.:
magnez: gorzka czekolada, kakao, pestki dyni, koper, natka pietruszki, migdały, soja, kasza gryczana, orzechy, fasola biała, jabłka ze skórką.
potas: ziemniaki, banany, pomidory, kapusta, cebula, owoce cytrusowe, pełnoziarniste przetwory zbożowe, nasiona roślin strączkowych, mięso, ryby
1