Radio Rekord Radom 28 lat z Wami Radio Rekord Radom 28 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

Soczyste, aromatyczne, zaskakujące - jak dzięki marynatom wydobyć z mięsa pełnię smaku?

Soczyste, aromatyczne, zaskakujące - jak dzięki marynatom wydobyć z mięsa pełnię smaku?

Tajemnicze receptury szefów kuchni - jaką rolę pełnią marynaty?

Marynata dodaje smaku, zmiękcza mięso, przedłuża jego świeżość i przyspiesza późniejszą obróbkę termiczną. Mało kto wie, że niezbędnym składnikiem marynat jest ocet lub sok z cytrusów, bądź owoców tropikalnych. To właśnie zawarte w nich kwasy i enzymy zmiękczają mięso i przedłużają jego świeżość. Ważnym elementem marynat są też zioła i przyprawy. To one nadają smak i aromat. Czasem jednak, ciężko jest odpowiednio dobrać kompozycję przypraw, dlatego polecamy dodać do marynaty azjatyckie sosy. Mają one w swoim składzie wiele orientalnych dodatków, które zapewnią nam wspaniały i niepowtarzalny smak grillowanych dań.

Ci, którzy stawiają w kuchni swoje pierwsze kroki, a już dziś chcą zachwycać swoich gości zdolnościami kulinarnymi, mają do dyspozycji gotowe marynaty o różnym stopniu intensywności i ostrości. Koreańskie marynaty BBQ O’Food bazują na składnikach, których połączenie pozwala nadać daniom przyrządzanym na grillu charakterystyczny smak koreańskich potraw. Z kolei klasyczne sosy amerykańskie i brytyjskie przygotowane zostały w oparciu o aromatyczne pomidory i tradycyjnie wędzone przyprawy i zioła.

– Sekretem szefów kuchni jest delikatne wmasowywanie marynaty w kawałki mięsa. – zdradza szef kuchni firmy DeCare. –  Dzięki temu prostemu zabiegowi zmienia się struktura mięsa po obróbce termicznej. Mięso powinno spędzić w marynacie minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc. Warzywa, tak samo jak ryby, potrzebują znacznie mniej czasu, by wchłonąć wszystkie aromaty przypraw. Warto pamiętać, by nie wyrzucać marynaty, po wyciągnięciu z niej mięsa lub warzyw. Będzie nią można podlewać produkty podczas grillowania lub smażenia. Ważne, żeby pamiętać o tym, aby takiej marynaty nie podawać już na stół jako stół, ponieważ miała on kontakt z surowym mięsem – podpowiada.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+PHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+PHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Kolebka bbq – gdzie szukać najlepszych marynat?

Gotową marynatą, która doskonale pasuje zarówno do różnego rodzaju mięs, warzyw, jak i delikatnych owoców morza jest produkowany według tradycyjnej receptury z Ohio – oryginalny sos BBQ Mississippi. Region ten słynie z grillowania, dlatego przy tworzeniu receptury sosu, jego producenci doskonale wiedzieli na co zwrócić uwagę. I tak, dzięki temu sos ma wysoki punkt zapalny, przez co mięso nie przypala się podczas grillowania. A o to przecież wszystkim nam chodzi.

Drugim miejscem na kulinarnej mapie świata, gdzie grillowanie jest bardzo popularne jest Korea. To właśnie stamtąd pochodzą gotowe marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ. – Marynata stanowi połączenie papryki chili, kleistego ryżu, czosnku i cebuli z dodatkiem sosu sojowego, a jej sekret tkwi właśnie w niepowtarzalnej równowadze wszystkich tych składników. – wyjaśnia szef kuchni firmy DeCare. Marynata może służyć także jako dip, w którym możemy maczać grillowane kawałki mięsa. Oto dokładne przepisy na pyszną grillowaną wieprzowinę i wołowinę:

Grillowane plastry karkówki w marynacie gochujang bulgogi
4 porcje 
Czas: 60 minut 
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 g Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ
2 łyżki Sosu BBQ z miodem HP (lub każdego Mississippi)
2 łyżeczki Sezamu Białego 
400 g karkówki wieprzowej 
200 g zblanszowanej brukselki  
2 łyżki kolendry drobno posiekanej
 
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę pokrój w cienkie plastry, przełóż do miski, dodaj połowę ilości marynaty gochujang bulgogi i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.  
2. Mięso grilluj na rumiany kolor, a pod koniec posmaruj pozostałą ilością marynaty i posyp połową kolendry oraz sezamem. 
3. Brukselkę grilluj na złoto-brązowy kolor, przełóż do miski i wymieszaj z sosem barbecue, posyp pozostałą kolendrą. 
 Grillowana wołowina w marynacie bulgogi
4 porcje 
Czas: 25 minut 
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 g Marynaty do mięsa wołowego bulgogi BBQ
2 łyżki Sosu Mississippi BBQ słodko-pikantnego
2 łyżeczki Sezamu Białego
400 g wołowiny (antrykotu, rostbefu lub polędwicy) 
2 kolby kukurydzy
2 małe sałaty rzymskie przekrojone na pół
Kilka pomidorków cherry
Marynata do warzyw: 
2 łyżki Sosu jasnego sojowego 
2 łyżki soku z limonki 
2 łyżki posiekanej kolendry 
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1.      Mięso przełóż do miski, dodaj marynatę bulgogi i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.  
2.      Wymieszaj ze sobą składniki marynaty i skrop nią warzywa.
3.      Mięso razem z warzywami grilluj na rumiany kolor.
4.      Gotową wołowinę pokrój w paski, podawaj z grillowanymi warzywami i słodko-pikantnym sosem barbecue, na koniec posyp kolendrą,
 
Wieprzowina w marynacie bulgogi
4 porcje 
Czas: 60 minut 
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 g Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ
2 łyżki Sosu BBQ z miodem HP (lub każdego Mississippi)
2 łyżeczki Sezamu Białego 
400 g karkówki wieprzowej 
1 papryka czerwona 
8 pieczarek
1/2 cukinii
1/2 bakłażana
Kilka liści sałaty rzymskiej
2 łyżki kolendry drobno posiekanej
 
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę pokrój w cienkie plastry, przełóż do miski, dodaj połowę ilości marynaty gochujang bulgogi i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.  
2. Warzywa pokrój na mniejsze części. 
3. Mięso i warzywa grilluj na rumiany kolor, a pod koniec mięso posmaruj pozostałą ilością marynaty, a warzywa przełóż do miski i wymieszaj z sosem barbecue. Całość podaj na liściach sałaty i posyp sezamem i kolendrą.

Do odważnych świat należy - niestandardowe pomysły na oryginalne marynaty

Polacy pokochali aromaty i smaki rodem z dalekich zakątków Azji i Ameryki Południowej. Dostępne na rynku gotowe sosy z dodatkiem orientalnych przypraw i produktów, które nie występują naturalnie w naszej szerokości geograficznej, stanowią doskonałą bazę oryginalnych marynat. Oczywiście możemy je śmiało mieszać lub uzupełniać ulubionymi przyprawami, których smak znamy od dzieciństwa.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Takim pomysłem na niestandardowe łączenie składników jest marynata na bazie mleczka kokosowego. Jest doskonała zwłaszcza do drobiu, a składa się z mleczka kokosowego, czosnku, imbiru, chili i kolendry. Kurczaka wystarczy marynować przez 30 minut, zatem to jeden z najlepszych pomysłów na obiad, gdy niezapowiedziani goście czekają już u progu.

Dla tych, którzy lubią odkrywać nowe smaki znanych sobie produktów, polecamy przepis na kurczaka w marynacie bulgogi lub piersi kurczaka w kokosowej marynacie z sosem orzechowym. Ciekawych doznań kulinarnych dostarczą także grillowane krewetki z ananasem w sosie śliwkowym. Wszystkie trzy przepisy zamieszczamy poniżej.
 Kurczak w marynacie bulgogi
4 porcje 
Czas: 60 minut 
Poziom trudności:1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 g Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ
2 łyżki Sosu BBQ z miodem HP (lub każdego Mississippi)
2 łyżeczki Sezamu Białego 
400 g piersi z kurczaka 
1 papryka czerwona 
8 pieczarek
1/2 cukinii
1/2 bakłażana
Kilka liści sałaty rzymskiej
2 łyżki kolendry drobno posiekanej
 
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka pokrój w cienkie plastry, przełóż do miski, dodaj połowę ilości marynaty gochujang bulgogi i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.  
2. Warzywa pokrój na mniejsze części. 
3. Mięso i warzywa grilluj na rumiany kolor, a pod koniec kurczaka posmaruj pozostałą ilością marynaty, a warzywa przełóż do miski i wymieszaj z sosem barbecue. Całość podaj na liściach sałaty i posyp sezamem i kolendrą.
Pierś kurczaka w kokosowej marynacie z sosem orzechowym
4 porcje 
Czas: 45 minut 
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
500 g piersi z kurczaka pokrojonej w plastry
Marynata: 
2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili 
2 łyżki Sosu sojowego jasnego 
100 g Mleczka kokosowego 23-25% 
2 łyżeczki posiekanej kolendry 
1 łyżeczka czarnego pieprzu 
Do podania: 
100 g Sosu Satay
1 łyżeczka Sezamu Białego
1 łyżka drobno posiekanej kolendry
 
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj dokładnie składniki marynaty, dodaj mięso i odstaw na minimum 30 minut.
2. Grilluj plastry mięsa na rumiany kolor.
3. Pod koniec posmaruj mięso sosem satay i posyp sezamem oraz kolendrą.
 
Grillowane krewetki z ananasem w sosie śliwkowym
4 porcje 
Czas: 30 minut 
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
100 g Sosu śliwkowego
20 krewetek tygrysich 16/20 
1/2 świeżego ananasa 
2 czerwone cebule pokrojone w cząstki
Sok z 1 limonki
2 łyżki posiekanej kolendry 
Marynata:
1 łyżka Pasty z chili 
1 łyżka Pasty z czosnku lub 2-3 drobno posiekane ząbki
1 łyżka Sosu sojowego jasnego
3 łyżki oleju 
 
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj składniki marynaty.
2. Krewetki obierz, ananasa pokrój na kawałki wielkości krewetek i wymieszaj wszystko z wcześniej przygotowaną marynatą, odstaw na 15 minut. 
3. Patyczki namocz w wodzie, następnie nadziewaj na zmianę: krewetkę, cebulę, ananasa i grilluj szaszłyki na rumiany kolor. 
4. Gotowe szaszłyki posyp kolendrą, skrop sokiem z limonki i podawaj z sosem śliwkowym.
 

Chcemy, żeby portal CoZaDzien.pl był miejscem wymiany opinii dla wszystkich mieszkańców Radomia i ziemi radomskiej.

Ze względu na sytuację na Ukrainie i emocje, jakie pojawiają się przy tej okazji, zdecydowaliśmy w najbliższym czasie wyciszyć komentarze na naszej stronie. Zachęcamy do dyskusji w mediach społecznościowych. Apelujemy o wzajemny szacunek i zrozumienie.

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".

Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Polecamy