Radio Rekord Radom 28 lat z Wami Radio Rekord Radom 28 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

Infuzowana oliwa z oliwek - domowy przepis

Infuzowana oliwa z oliwek - domowy przepis

Podstawowe oliwy smakowe to: oliwa chilli - nadaje potrawom pikanterii, powstaje przez dodatek małych papryczek chilli do oliwy; oliwa ziołowa - stosowana do sałatek, spaghetti i makaronów, otrzymuje się ją przez włożenie do oliwy gałązek lub liści różnych ziół; oliwa czosnkowa - doskonała do pizzy, marynat, sałatek i zapiekanek, do oliwy dodaje się ząbki czosnku; oliwa z rozmarynem - stosowana do aromatyzowania mięs. Nie musisz kupować ich w sklepie, równie dobrze możesz przygotować je samemu.

Przygotowując smakową oliwę z oliwek, należy jedynie przestrzegać kilku reguł:

  • wykorzystać oliwę dobrej jakości, koniecznie z pierwszego tłoczenia (tak zwaną extra virgin);
  • butelka powinna być bezwzględnie czysta i sucha (inaczej oliwa spleśnieje);
  • składniki muszą być świeże i aromatyczne;
  • oliwę powinno przechowywać się w chłodnym i ciemnym miejscu, dobrze zamkniętą;
  • jeśli zużyliśmy tyle oliwy, że przyprawa (zioło, czosnek, papryczki) nie są zanurzone już w płynie, należy jak najszybciej uzupełnić poziom oliwy ew. dodając przyprawę.


Smakowa oliwa z oliwek z rozmarynem

4 obrane ząbki czosnku, 1/2 obranej z pierwszej łuski szalotki oraz 5–6 opłukanych i delikatnie osuszonych gałązek świeżego rozmarynu włóż do butelki z dość szeroką szyjką, zalej oliwą extra vergine. Butelkę szczelnie zamknij korkiem. Odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce. W identyczny sposób możesz zrobić oliwę bazyliową, tymiankową czy oregano.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+PHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+PHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Smakowa oliwa z oliwek z chili

Do 1/2 l oliwy wrzuć w całości 5 umytych i osuszonych papryczek chili. Odstaw szczelnie zamknięte w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Pikantna oliwa extra vergine jest najlepsza do potraw o mocnych smakach, gęstych zup, do przygotowania warzyw na patelni, do doprawienia bruschetty, carpaccio oraz świeżych sałat charakteryzujących się mocnym smakiem – na przykład cykorii czy rukoli.

Smakowa oliwa z oliwek z czosnkiem

Obierz 4 ząbki czosnku, lekko rozgnieć i wrzuć do butelki z ½ oliwy. Oliwa powinna przejść smakiem i zapachem czosnku już po kilku dniach. Oliwa z czosnkiem nadaję się wyśmienicie do sałatek, pizzy, marynat.

Smakowa oliwa z oliwek z ziołami

2 łyżki stołowe dowolnej mieszanki świeżych, posiekanych ziół (majeranek, kolendra, bazylia, oregano, jałowiec, tymianek) wsyp do butelki, zalej 1/2 l oliwy, wymieszaj. Szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Co 2 dni potrząsaj butelką, aby zioła nie osadzały się na ściankach. Przecedź przez gazę do innej butelki. Trzymaj w lodówce. Oliwa ziołowa jest świetna do spaghetti – zarówno do przyprawiania sosów, jak i mieszania z ugotowanym makaronem.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Smakowa oliwa z oliwek z owocami

Słodki smak oliwy uzyskamy poprzez dodanie kawałków jabłka lub cytryny i kilku migdałów do oliwy extra virgin. “Słodka” oliwa extra vergine o delikatnym zapachu jest doskonała do ryb, owoców morza, do przygotowania majonezu i sosów oraz do sałat dla wszystkich tych, którzy uważają tradycyjny smak i zapach oliwy extra vergine za zbyt intensywny.

www.dieta.fit.pl

1

Chcemy, żeby portal CoZaDzien.pl był miejscem wymiany opinii dla wszystkich mieszkańców Radomia i ziemi radomskiej.

Ze względu na sytuację na Ukrainie i emocje, jakie pojawiają się przy tej okazji, zdecydowaliśmy w najbliższym czasie wyciszyć komentarze na naszej stronie. Zachęcamy do dyskusji w mediach społecznościowych. Apelujemy o wzajemny szacunek i zrozumienie.

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".

Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Polecamy