Radio Rekord Radom 28 lat z Wami Radio Rekord Radom 28 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

Jak przyrządzać sałatki?

Jak przyrządzać sałatki?
Sałatka to potrawa przyrządzana głównie z rozdrobnionych warzyw (surowych lub gotowanych), ale jej podstawę mogą stanowić też inne składniki takie jak owoce, ryż, kasza czy makaron. Typowymi składnikami sałatek są również jajka, sery, wędliny, pieczone mięso, ryby, nasiona strączkowe, kiełki nasion, orzechy oraz dodatki takie jak przyprawy i sosy przyrządzane najczęściej na bazie oliwy, majonezu, śmietany czy jogurtu. Ze względu na dużą dowolność, co do doboru składników, przyjęło się przekonanie, że sałatkę można przygotować niemalże ze wszystkiego, co znajdziemy w lodówce (np. resztek z wczorajszego obiadu). Niewątpliwą zaletą sałatek jest szybki i prosty sposób przyrządzenia – wystarczy pokroić składniki, doprawić i wymieszać. Brzmi banalnie, ale uzyskanie smacznej i zdrowej kompozycji wcale nie jest takie proste.

Przede wszystkim warzywa

Warzywa decydują nie tylko o smaku sałatek, ale również konsystencji (mogą być miękkie, twarde lub chrupkie) i wyglądzie (kolory, kształty). Powinny być one świeże lub jak najmniej przetworzone. Nie brzmi to odkrywczo, ale często do przygotowania sałatek wybieramy warzywa w puszce (np. groszek, kukurydza, fasola). Jest to z pewnością wygodne, ale musimy pamiętać, że warzywa z puszki zawsze będą miały nieco gorszą barwę, smak, no i zdecydowanie mniej witamin i składników mineralnych niż te świeże czy mrożone.

Sztuka komponowania

Ilość składników jakie możemy wykorzystać do przygotowania sałatek jest nieograniczona, jednak nadmierna różnorodność nie zawsze jest korzystna. Dobierając składniki musimy wziąć pod uwagę to, by pasowały do siebie pod względem smakowym i kolorystycznym. Jeśli sałatka ma stanowić samodzielny, prawidłowo zbilansowany posiłek zadbajmy o to, by oprócz warzyw zawierała składniki dostarczające węglowodanów złożonych (makaron, ryż, kasza kus-kus, gotowane ziemniaki) oraz białka (pieczone mięso, wędzona ryba, jajko, ser, nasiona strączkowe, orzechy). Korzystny jest również dodatek przypraw smakowych, zwłaszcza świeżych i suszonych ziół, które poprawiają trawienie i wnoszą do potrawy substancje o działaniu prozdrowotnym.

Niezbędny dresing

Dodatek sosu do sałatki podnosi jej walory smakowe, wiąże zawarte w niej składniki, zabezpieczenia witaminy (zwłaszcza witaminę C, która dość łatwo ulega utlenianiu) i zapobiega wysychaniu. Jeśli nie chcemy, żeby sałatka była zbyt kaloryczna unikajmy nadmiaru majonezu, śmietany, oleju czy oliwy. Aby zminimalizować zawartość tłuszczu do przygotowania sałatkowego dressingu możemy wykorzystać jogurt naturalny, kefir, maślankę, sos pomidorowy lub sok z cytryny.

dr Joanna Anna Walczak

www.dieta.fit.pl

 

1

Chcemy, żeby portal CoZaDzien.pl był miejscem wymiany opinii dla wszystkich mieszkańców Radomia i ziemi radomskiej.

Ze względu na sytuację na Ukrainie i emocje, jakie pojawiają się przy tej okazji, zdecydowaliśmy w najbliższym czasie wyciszyć komentarze na naszej stronie. Zachęcamy do dyskusji w mediach społecznościowych. Apelujemy o wzajemny szacunek i zrozumienie.

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".

Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Polecamy