Radio Rekord Radom 28 lat z Wami Radio Rekord Radom 28 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

Gwiazdy sezonu: bób, fasolka szparagowa i kalafior

Gwiazdy sezonu: bób, fasolka szparagowa i kalafior

Sezonowo znaczy zdrowo

Sezon na warzywa w pełni, dlatego grzechem byłoby z niego nie skorzystać. W ramach lekkiego obiadu, warto przygotować posiłki, które wzbogacą naszą dietę o cenne wartości odżywcze. Jeśli szukasz pysznych i lekkich dań na lato, które przyrządzisz w krótkim czasie, koniecznie wypróbuj nasze propozycje na przysmaki z sezonowymi warzywami w roli głównej. Co powiesz na ziemianki z bobem i szynką, fasolkę szparagową z boczkiem i cukinią oraz pizzę na spodzie kalafiora? Przekonaj się, jak szybko możesz wyczarować apetyczne i lekkostrawne potrawy, które z pewnością posmakują wszystkim domownikom i znikną ze stołu w kilka minut.

1. Ziemniaki z bobem i szynką

Składniki:

  • 200 g szynki soczystej z beczki
  • 200 g bobu
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ser feta
  • świeża pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:
Gotujemy bób do miękkości, około 15-20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki na półtwardo. Studzimy i kroimy w talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną szynkę i podsmażamy. Po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy. Talarki ziemniaków wrzucamy na patelnię i smażymy na złoty kolor. Na koniec wrzucamy bób. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy serem feta i świeżą pietruszką.

 

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+PHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+PHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

2. Fasolka szparagowa z boczkiem i cukinią

Składniki:

  • 120 g boczku z beczki JBB
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • potarty ser dojrzewający
  • sól i pieprz
  • olej


Sposób przygotowania:
Fasolkę myjemy, obcinamy twarde końcówki, wrzucamy do osolonej wody i gotujemy około 10 minut. Boczek kroimy w kostkę lub w słupki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do momentu, aż cukinia zmięknie. Doprawiamy. Do boczku wrzucamy ugotowaną wcześniej fasolkę i delikatnie mieszamy. Serwujemy ze startym serem i listkami świeżej bazylii.

 

3. Pizza na spodzie z kalafiora

pizza

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+


Składniki:

  • Boczek z beczki JBB
  • czarne oliwki
  • suszone pomidory
  • ziarna słonecznika
  • parmezan
  • świeża bazylia

Sos do pizzy:

  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Spód do pizzy:

  • kalafior (ok. 600 g)
  • 1 jajko
  • 20 dag sera żółtego (startego)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
 Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, a następnie rozdrabniamy w malakserze na bardzo drobno.
W garnku zagotowujemy szklankę wody i dodajemy kalafior. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut, często mieszając. Ugotowany kalafior przekładamy na sito i studzimy. Wystudzony kalafior przekładamy do czystej ściereczki i mocno odciskamy z nadmiaru wody. Do kalafiora dodajemy jajko oraz starty żółty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z kalafiora formujemy okrąg. Spód naszej pizzy pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza przez 20 minut. Składniki na sos mieszamy razem i smarujemy spód pizzy. Układamy ulubione składniki, na koniec posypujemy startym parmezanem. Pieczemy kolejne 15 minut.

Chcemy, żeby portal CoZaDzien.pl był miejscem wymiany opinii dla wszystkich mieszkańców Radomia i ziemi radomskiej.

Ze względu na sytuację na Ukrainie i emocje, jakie pojawiają się przy tej okazji, zdecydowaliśmy w najbliższym czasie wyciszyć komentarze na naszej stronie. Zachęcamy do dyskusji w mediach społecznościowych. Apelujemy o wzajemny szacunek i zrozumienie.

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".

Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Polecamy