Właściwości zdrowotne czerwonej herbaty
Herbata czerwona jest pośrednim rodzajem herbaty między herbatą zieloną i czarną. Proces fermentacji, który w produkcji herbaty czarnej występuje, a zielonej – jest pomijany, w przypadku herbaty czerwonej przeprowadzany jest jedynie częściowo. Stąd też Pu-erh zaliczana jest do tzw. herbat półfermentowanych lub lekko fermentowanych. Specyficzna metoda produkcji czerwonej herbaty decyduje o jej wyjątkowej trwałości, właściwościach zdrowotnych i niezwykłym aromacie. Przyrządzany z niej napar polecany jest jako środek pobudzający metabolizm, wspomagający pracę wątroby, pomagający obniżyć ciśnienie tętnicze, poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Regularne picie czerwonej herbaty hamuje także rozwój nowotworów, wzmacnia organizm i poprawia ogólne samopoczucie. Warto wiedzieć, że zawarte w Pu-erh składniki przyspieszają metabolizm alkoholu, przez co pomaga złagodzić skutki jego nadużycia.
Czy rzeczywiści pomaga schudnąć?
Sławę czerwonej herbacie przyniosły wyniki badań, które pokazały, że picie przyrządzonego z niej naparu wspomaga odchudzanie. Efekt ten związany jest z pobudzaniem procesów metabolicznych, w tym przede wszystkim tych prowadzących do efektywniejszego spalania tłuszczów. Czerwona herbata oprócz kofeiny, zawiera liczne związki polifenolowe. To właśnie dzięki nim Pu-erh z powodzeniem może pełnić rolę suplementu wspomagającego odchudzanie. Trzeba jednak pamiętać, że aby pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej oprócz czerwonej herbaty niezbędne są niskokaloryczna dieta i codzienne treningi.
Sposób parzenia
Czerwona herbata podczas zaparzania szybko nabiera koloru, wydzielając charakterystyczny aromat wilgotnej ziemi. Aby przyrządzić ją w sposób prawidłowy należy zalać listki wodą o temperaturze w temperaturze 95–100 °C i parzyć przez czas 3-5 minut. Czynność tę można powtarzać parokrotnie. Pijąc kolejne napary, w pełni wykorzystujemy dobroczynne składniki zawarte w tej wyjątkowej herbacie. Herbaty czerwonej nie należy słodzić. Nie tylko ze względu na zbędne kalorie, ale i fakt, że cukier może neutralizować działanie niektórych dobroczynnych składników Pu-erh.
dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska
dr Joanna Anna Walczak
www.dieta.fit.pl
1