Ważny etap – fermentacja
Czarna herbata otrzymywana jest z tych samych listków herbacianych, co herbata zielona.
Różnica między jedną a drugą wynika z procesu produkcji, który w przypadku herbaty czarnej uwzględnia etap fermentacji. W czasie fermentacji na skutek działania oksydazy polifenolowej, enzymu uwalnianego z soku komórkowego liści, dochodzi do zniszczenia części korzystnych dla organizmu związków polifenolowych. Z drugiej strony procesy biochemiczne zachodzące podczas fermentacji prowadzą do aktywacji kofeiny, powstania charakterystycznych dla czarnej herbaty olejków eterycznych oraz nowych związków polifenolowych, niewystępujących w innych rodzajach herbaty niż czarna. Jednym z produktów fermentacji herbaty są tearubiginy – kompleks flawonidów, dzięki któremu napar z czarnej herbaty zawdzięcza swój charakterystyczną czerwono-brązową barwę oraz cierpki smak. Tearubiginy przyczyniają się również do tego, że picie czarnej herbaty pobudza perystaltykę jelit.
Dobroczynne teflawiny
Jednym z najbardziej znanych produktów fermentacji herbaty wykazującym pozytywny wpływ na zdrowie są teflawiny – flawonoidy, które redukując ilość wchłanianego cholesterolu, przyczyniają się do zmniejszenia stężenie we krwi całkowitego cholesterolu oraz cholesterolu LDL (tzw. „złego cholesterolu). Badania sugerują, że to właśnie dzięki teflawinom regularne picie czarnej herbaty zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
Najsmaczniejsze i najlepsze
Największymi producentami herbaty czarnej są Indie, Chiny, Sri Lanka i Indonezja. W zależności od kraju i rejonu pochodzenia herbaty posiadają nieco odmienny smak, zapach oraz zawartość związków bioaktywnych:
Assam – uprawiana jest w północno-wchodniej prowincji Indii, znanej z największej ilości herbacianych plantacji. Herbata wyróżnia się ciemną barwą naparów, cierpkim smakiem i intensywnym aromatem.
Darjeeling – pochodzi z północnych, górzystych rejonów Indii. Charakteryzuje się niezwykłym, delikatnym aromatem i smakiem, przez co uznawana jest za jedną najlepszych herbat na świecie.
Cejlon – herbaty uprawiane na Sri Lance, o specyficznym smaku i przyjemnie cierpkim smaku. Koneserzy najbardziej sobie cenią sobie herbaty cejlońskie pochodzące z plantacji położonych na wysokości powyżej 1500 m n.p.m.
Yunnan – produkowana jest z liści krzewów herbacianych uprawianych w chińskiej prowincji Yunnan. Napar wyróżnia się brązową barwą o czerwonym odcieniu oraz mocnym, zdecydowanym, lekko gorzkawym smakiem.
dr Joanna Anna Walczak
www.dieta.fit.pl
1