Stres oraz pośpiech i natłok obowiązków bardziej przeszkadzają Polakom w trosce o szczupłą sylwetkę w pracy niż brak możliwości zjedzenia zdrowego posiłku – wynika z raportu przygotowanego przez organizatorów programu „Chiti
Herbaty Rooibos zyskują na popularności na całym świecie. Zachwycają się nimi Japończycy, Niemcy, Anglicy, Szwajcarzy, Amerykanie, mieszkańcy Afryki i Dalekiego Wschodu. Polacy również chętniej sięgają po Rooibos, jednak wielu konsumentów ni
Jest jednym z najstarszych warzyw uprawianych przez człowieka, nie tylko do celów kulinarnych. Starożytni medycy polecali ją jako lekarstwo na bezsenność i zaparcia, środek oczyszczający organizm z toksyn, przeciwdziałający pasożytom przewodu pokar
Zdrowe i racjonalne odżywianie jest podstawą zdrowego stylu życia. Jednak zbyt obsesyjne zajadanie się zdrową żywnością może być początkiem schorzenia psychicznego
Ze względu na zwiększone potrzeby pokarmowe dzieci i młodzieży, drugie śniadanie w szkole odgrywa bardzo ważną rolę. Nie może to być przypadkowa przekąska. Posiłek zabierany do szkoły powinien być pożywny i dobrze zbilansowany, zwłaszcza jeśli nasze dziec
O mleku UHT słyszeliśmy wszyscy, ale czy wiemy, co to tak naprawdę jest i czym się różni od naturalnego mleka? Jeśli nie, to podjęcie decyzji czy go spożywać czy też unikać, wydaje się być kwestią przypadku.
Aż 94% matek karmiących nie odżywia się prawidłowo, orzekli hiszpańscy naukowcy, analizujący skład mleka karmiących matek
Napadowe jedzenie kompulsywne to poza anoreksją i bulimią jedno z najbardziej powszechnych zaburzeń odżywiania. Regularne napady objadania się zwykle prowadzą do otyłości