Kurkuma jest rośliną należąca do rodziny imbirowatych. Znana jest też jako ostryż, szafranica bądź żółcień. W naszej codziennej diecie jest najczęściej spotykana pod postacią curry – mieszanki przypraw w skład której wchodzi
Coraz bardziej interesujemy się zdrowym odżywianiem, zwracamy uwagę na codzienne menu i doceniamy ekologiczną żywność. Niestety nadal zdarza nam się popełniać większe i mniejsze dietetyczne grzeszki, które nie tylko utrudniają odchudzanie, ale w dł
1 Sos sałatkowy Z Domowego Ogródka swojskie zioła WINIARY 3 łyżki oleju 1 sałata strzępiasta czerwona (100 g) 1 melon 1 ogórek zielony 1 łyżka miodu sól, sok z cytryny
Zrzuciłaś zimowe ubranie i okazało się, że przybyło ci tu i ówdzie. Postanawiasz się trochę odchudzić. I słusznie, bo nadwaga zwiększa ryzyko takich przypadłości jak nadciśnienie, rak, zawał serca, wylew i wiele innych. Ale odchudzaj się z głową!
Przedłużmy świąteczny nastrój dzięki daniom, jedzonym w okresie Bożego Narodzenia w różnych stronach świata
Brzoskwinie pochodzą z Chin, gdzie uznawane są za symbol dziewictwa i płodności. Zanim dotarły stamtąd do Europy, a później do Ameryki, trafiły do Persji, gdzie nazwano je perskimi jabłkami
Porzeczki nie należą do najpopularniejszych owoców, a szkoda, bowiem powodów, aby znalazły się one w naszej diecie jest wystarczająco dużo. Nie są to przeciętne owoce, zarówno pod względem odżywczym, jak i zdrowotnym
Nazwa tych jagód pochodzi od trzech chińskich słów oznaczających pięć smaków, gdyż jako nieliczne wśród owoców, łączą w sobie je wszystkie (z chiń. wu-5, wei-smak, zi-nasiono)
Tadek – niejadek, tak często określa się maluchy, które mają z jedzeniem na bakier. Dla rodziców to zawsze problem spędzający sen z powiek. Co robić, gdy dziecko nie chce jeść? Jak je zachęcić do jedzenia?