To jak wyglądamy ma w dzisiejszym świecie bardzo ogromny wpływ na to jak zostaniemy odebrani przez otoczenie
Wiek XX coraz częściej bywa nazywany „epoką jedzenia”. Okazuje się jednak, że gwałtowny rozwój przemysłu spożywczego i związanej z nim reklamy żywności, nie wszystkim służy...
Słowo dieta, choć oznacza styl odżywiania się, najczęściej kojarzy nam się z wyrzeczeniem. Liczenie kalorii, niejedzenie ziemniaków, picie mleka 0%. Co rusz kolorowe czasopismo odsłania tajniki nowej super diety, a naukowcy publikują doniesienia o
Każdy żywy organizm ma określone potrzeby energetyczne, których zaspokojenie jest podstawą życia. Energię niezbędną do przebiegu procesów życiowych uzyskuje się na drodze procesów energetycznych.
Okazuje się, że wskaźnik BMI jest związany z naszym statusem bycia w związku. Badanie przeprowadzone w 2008 na łamach czasopisma „Obesity” pokazuje, że osoby w stałych związkach mają tendencję do prowadzenia nieaktywnego, siedzącego stylu życi
Czym byłoby życie bez przyjemności jedzenia? A jednak dla niektórych ten temat staje się źródłem problemów. Zaburzenia jedzenia towarzyszyły człowiekowi od stuleci. Na anoreksję cierpiała, podobno Joanna d’Arc
O potrzebie ćwiczeń wie każda kobieta. Wysiłek fizyczny zwykle kojarzy się nam z ciężką pracą, dlatego często tak trudno jest zmobilizować się do ćwiczeń
Wielu ludzi może doświadczać frustracji z powodu ponownego przybrania na wadze po diecie. Jednak najnowsze badanie dowodzi, że dzięki zmierzeniu poziomu hormonów apetytu jeszcze przed przejściem na dietę, będzie można przewidzieć, czy niechciane ki
Coraz częściej mówi się o zdrowej diecie opartej na surowych, nieprzetworzonych produktach. Witarianizm i hasło: „jeśli możesz zjeść coś na surowo – zrób to!” staje się kluczem do utrzymania zdrowia i spowolnienie proces&oa
Polska produkuje 250 tysiące ton pieczarek rocznie. Jesteśmy największym producentem pieczarki w Europie. Nasi sąsiedzi zachwycają się pieczarką. Warto przyjrzeć się z bliska temu grzybowi, który wcale w lesie nie rośnie
Dieta ta bazuje głównie na zdrowych nowalijkach, a skomponowane w niej posiłki są lekkie i bogate w minerały
Najnowsze badania, przeprowadzone na Lund University pokazują, że właściwe żywienie nie tylko chroni przed chorobami, ale wspomaga też pamięć
Catherine Zeta-Jones lubi zajadać się łososiem i frytkami, a ćwiczenia pozwalają jej bez wyrzutów sumienia cieszyć się jedzeniem
Aktywność zdecydowanie wpływa na samopoczucie. Osoby wysportowane z reguły są bardziej otwarte, świadome swojej wartości, uśmiechnięte i pełne wigoru – o tym, czym może stać się dla nas sport, o metodzie małych, ale skutecznych kroków oraz o